Na zes jaar als minister van Binnenlandse Zaken stapt Theresa May over naar de hoogste politieke functie die het Verenigd Koninkrijk te bieden heeft: die van premier. De 59-jarige politica volgt haar Conservatieve partijgenoot David Cameron op, die direct na het verloren Brexit-referendum zijn vertrek aankondigde.

Mays enig overgebleven rivaal in de strijd om het leiderschap van de Conservatieven, de 53-jarige Andrea Leadsom, trok zich maandag terug uit de race. Leadsom zei dat de partij snel een nieuwe premier nodig heeft om het land uit de Europese Unie te loodsen en dat ze May steunt.

De Britse premier Cameron zei later op maandag dat zijn partijgenoot May woensdagavond premier zal zijn. Cameron zei erg blij te zijn dat May de nieuwe regeringsleider wordt en dat hij haar zal steunen.

May staat bekend als hard en lastig. Met die kwalificatie past May uitstekend in de lijn van haar enige vrouwelijke voorgangster Margaret Thatcher, die het land van 1979 tot 1990 voor de Conservatieven regeerde. Theresa May is een slechterik, schreef een publicist, maar de andere kandidaten zijn nog erger.

Baan bij Bank of England

Theresa Mary May wordt geboren op 1 oktober 1956 in Eastbourne, Sussex als enig kind van een Anglicaanse dominee. Ze is een modelleerling, eentje die hard werkt, niet uit de band springt en op zondag in de kerkbanken zit.

Na een studie geografie aan de Universiteit van Oxford gaat May aan de slag bij de Bank of England, waar ze zes jaar blijft plakken. Daarna werkt ze als financieel adviseur voor de Britse betalingsindustrie.

In 1981 krijgt ze een zware klap te verwerken als haar vader overlijdt in een auto-ongeluk. Een jaar later sterft ook haar moeder. Tijdens deze periode heeft ze steun aan haar man, zakenbankier Philip May, die ze ontmoette in haar studententijd.

Kinderloos

Het echtpaar, dat inmiddels 35 jaar getrouwd is, heeft zelf geen kinderen, iets waar May mee heeft geworsteld. "Het is gewoon niet gelukt", zei ze ooit in een interview met de Daily Telegraph. "Je kijkt de hele tijd naar gezinnen om je heen en dan zie je iets dat jij niet hebt."

Tegenkandidaat Leadsom kwam afgelopen weekend nog in de problemen, nadat ze in een interview met The Times gezegd zou hebben dat een vrouw zonder kinderen minder begaan is met het lot van de natie dan een moeder.

Politieke carrière

De politieke carrière van May komt op gang als ze in 1997 wordt gekozen als lid van het Lagerhuis. Ze was de woordvoerster over onderwijs-, werkgelegenheids- en vrouwenzaken. May klimt snel op binnen de Conservatieve Partij, die op dat moment net de verkiezingen heeft verloren van het Labour van Tony Blair. Als na dertien jaar de Tories weer aan de macht komen met David Cameron als premier, wordt May benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken.

Collega's en tegenstanders karakteriseren haar als onverzettelijk, serieus en ijverig. Ze is de langst dienende minister van Binnenlandse Zaken in ruim vijftig jaar en is niet te beroerd premier Cameron weerwoord te geven.

"Ik weet dat ik geen flamboyante politicus ben", zei May vorige week toen ze haar kandidatuur bekendmaakte. "Ik schuif niet vaak aan bij televisieprogramma's, ik roddel niet tijdens de lunch, ik drink niet in de kroegen rond het parlement en ik draag mijn hart niet op de tong. Ik doe gewoon mijn werk."

Sociale hervormingen

Nog voor haar laatste tegenstander Andrea Leadsom zich terugtrok uit de race om het premierschap, verkondigde May maandag nog een aantal ferme uitspraken over het Verenigd Koninkrijk onder haar hoede. Ze kondigde serieuze sociale hervormingen aan in een land "dat er voor iedereen is, niet alleen voor een paar bevoorrechten".

Theresa May wil de Britse economie door de komende periode van onzekerheid loodsen, nu het land zich losmaakt van de Europese Unie. De aankomend premier wil de economie op alle fronten laten groeien.

Hekel aan slangen

Het loslaten van de EU was in elk geval niet Mays keuze, ze was tégen de Brexit. Nu ze de hoogste post krijgt, zal ze de wens van het volk uitvoeren en het land onder de beste voorwaarden weer op eigen benen laten staan. Het Verenigd Koninkrijk zal een nieuwe plek in de wereldorde voor zichzelf weten te verwerven, zo verzekerde ze.

May stevende in elk geval al snel en zelfverzekerd af op het leiderschap van de Conservatieven. Van begin af aan werd ze beschouwd als grootste kanshebber voor de post. "Ik heb net als Indiana Jones een hekel aan slangen. Hoewel dat als vanzelf leidt tot de vraag wat ik dan in de politiek te zoeken heb", zei ze met enig gevoel voor understatement.

Bron: Z24/ANP

Lees ook

Dit is Wilders' Nexit-plan: geld in de EU-kas storten en tekenen bij het kruisje

Waarom de Nexit-oproep van Geert Wilders de Nederlandse economie nu al schaadt

Vergeet de Brexit, de euro is het grote probleem

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl